Diari La Veu del País Valencià
Els videojocs poden millorar les habilitats cognitives dels infants

Al llarg i apassionat debat sobre els beneficis o les contraindicacions dels videojocs, s’afegeix ara un nou estudi dut a terme per la Universitat de Vermont (Estats Units) realitzat entre 2.217 xiquets d’edats compreses entre els 9 i els 10 anys, i del qual informa MedPage Today, un lloc dedicat a la informació sobre novetats en l’àmbit de la medicina.

La principal conclusió que llança aquest estudi és que aquells joves que van jugar a videojocs durant, almenys, 21 hores a la setmana, van presentar millors resultats en proves de tasques d’inhibició de la resposta (és a dir, van millorar en el seu autocontrol) i de treball de memorització, que aquells que no van jugar en absolut.

Les respostes dels nens que han jugat a videojocs van ser més ràpides que les dels seus homònims que no juguen.

No obstant això, els mateixos autors de l’estudi ja adverteixen que amb els resultats a la mà, no poden afirmar que jugar a videojocs regularment, provoque un rendiment neurocognitiu superior, però que les dades són esperançadores i que fa falta continuar investigant per a arribar a conclusions definitives, ja que també fa falta saber quin efecte tindrà la pràctica dels videojocs en l’adolescència d’aquests nens.

El joc, una activitat lúdica i formativa

Des dels lleons o els guepards que neixen i creixen en les sabanes africanes, fins a les cries d’Homo sapiens que creixen en les grans ciutats, el joc a edat primerenca (amb les seues lògiques diferències de praxi entre espècies i entorns) forma part del procediment d’aprenentatge per a la vida.

Així, podem observar per exemple com cries de gats i gossos juguen entre ells o amb un objecte, assajant moviments i pautes que, posteriorment, els serviran per a caçar o detectar possibles perills.

El debat sobre els videojocs, que se celebra no sense agres polèmiques, se centra principalment a determinar si aquests són una bona eina d’aprenentatge, en quina mesura (quina ‘dosi’ per dia o per setmana són les recomanades), i de quina tipologia, ja que no és el mateix un first person shooter que un joc de resoldre puzles.

Comparteix

Icona de pantalla completa