Mor l’historiador i expolític alacantí Joaquín Santo

Va dirigir l’Institut Juan Gil-Albert i va ser diputat a les Corts pel CDS

L'historiador Joaquín Santo Matas, que va ser director de l'Institut Juan Gil-Albert, ha mort als 69 anys, segons ha informat la Diputació d'Alacant.

La vicepresidenta i diputada de Cultura, Julia Parra (Cs), ha expressat en un comunicat el seu condol, en nom de tota la corporació, i ha lamentat «aquesta gran pèrdua d'una persona que ha destacat pel seu compromís i entrega en favor de la cultura alacantina durant quatre dècades i des de diferents llocs de responsabilitat».

Joaquín Santo Matas va ser director de l'IAC Juan Gil-Albert entre els anys 2003 i 2009. Posteriorment, de 2011 i 2015 va ser assessor de Cultura i coordinador i programador de concerts de l'Auditori de la Diputació Provincial d'Alacant (ADDA), en èpoques de majoria absoluta del PP.

Entre altres accions destacades, va participar en l'impuls del cicle de Joves Promeses. La seua dedicació a la música va quedar reflectida també en 2012 com a coordinador general de l'obra 100 anys de la Banda Simfònica Municipal d'Alacant i, en 2016, com a primer president de l'Orquestra Filharmònica d'Alacant.

L’historiador alacantí era en l'actualitat vocal del Consell Valencià de Cultura i va ser també diputat en Les Corts entre 1983 i 1991 per part del CDS, el partit fundat per Adolfo Suárez després de l’extinció de la UCD. Va formar part de la comissió científica i artística del Consorci de Museus i al novembre de 2014 va ser designat «acadèmic» de l’entitat secessionista Reial Acadèmia de Cultura Valenciana.

En la seua trajectòria com a escriptor, va publicar, entre d’altres, els llibres Alicante 1939, Historia de la Sociedad del Canal de la Huerta de Alicante 1907-2007, 30 alicantinos al servicio de la Humanidad, Hogueras de San Juan o Canalejas y Alicante. També va exercir com a cronista oficiós de la localitat del Campello (l’Alacantí) escrivint diversos llibres sobre aquest municipi.