La Creu Coberta de Xèrica (l’Alt Palància) està situada al quilòmetre 40 de la carretera N-234.

El 1511 Lope Arecho va sufragar la construcció de la creu anomenada Creu de Peiró. Posteriorment, el 1550, per evitar que les pluges i la neu feren malbé l’obra escultòrica, es va procedir a cobrir-la amb una teulada.

El monument està format per quatre pilars en forma d’estrep fabricats amb carreus, que presenten unes impostes de les quals parteixen quatre arcs ogivals. La coberta mostra, a la part interior, una volta de creueria simple decorada amb pintures al tremp de motius geomètrics, que segurament responen a la reforma que s’hi va dur a terme el segle XVIII. A la part exterior, s’hi observen quatre aiguavessos de teules àrabs vidriades.

El 2017 va ser restaurada per la Direcció General de Cultura i Patrimoni i l’Institut Valencià de Conservació i Restauració (IVCR). S’hi va dur a terme una intervenció arquitectònica, en la qual es van solucionar tots els problemes estructurals que presentava el monument, i es van netejar i consolidar les pintures, molt deteriorades pel pas del temps i els efectes de la intempèrie. A més, es va efectuar un estucat i una reintegració cromàtica de les zones que havien patit pèrdues de capa pictòrica o de preparació, per a facilitar la lectura del conjunt, si bé, per l’alt grau de degradació d’aquestes, es va optar per un criteri arqueològic, que no alterara, ni falsejara les restes conservades.

Comparteix

Icona de pantalla completa