Diari La Veu del País Valencià
L’alqueria Torre Borrero, a Guadassuar

L’alqueria Torre Borrero, a Guadassuar (la Ribera Alta), també anomenada torre del Carrascal, o torre o casa Tortosa, és un edifici històric del segle XIX. Està situada a la vora de la carretera d’Alginet, en una zona de tarongers, i forma part d’una finca agrícola privada coneguda com l’Alqueria de l’Horta.

Segons la documentació conservada a l’Arxiu de la Reial Societat d’Amics del País, l’edifici era un antic corral per a l’estatge del ramat de pas, ubicat al costat de l’antic camí reial d’Alginet a Alzira, que passava per Guadassuar o Algemesí. La família Tortosa va ser premiada per les seues plantacions de fusta per a usos constructius (edificació de cases), sobretot pins i carrasques.

El 1849 es va construir la torre i es va reformar la casa, residència dels guardes de la finca. Al llarg del temps s’ha destinat als diversos usos ramaders i agrícoles. També va servir per a reunir els quintos dels pobles de la Ribera i com a lloc de reunió de diverses agrupacions carlistes de la Ribera. Presenta un aspecte defensiu, en especial als cantons.

Comparteix

Icona de pantalla completa