Diari La Veu del País Valencià
Rosa Pérez diu que la llei de participació naix «amb el compromís d’implicar la ciutadania en afers públics»

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo (Unides Podem), ha destacat que la llei de participació «naix amb el clar compromís d’implicar els ciutadans i ciutadanes en els afers públics, tal com ve demandant la ciutadania». La consellera ha fet aquestes declaracions durant la presentació, a Castelló de la Plana, del projecte de Llei de Participació Ciutadana i Foment de l’Associacionisme, acte que es realitzarà també el proper 21 de novembre a Alacant i el 29 a València.

La consellera ha posat en valor «l’ampli procés participatiu» per a elaborar el text normatiu que ha comptat amb la implicació de les administracions públiques, de la ciutadania i dels agents socials «amb la finalitat de fer partícip la societat civil en la construcció d’una llei que permeta millorar la qualitat democràtica».

Durant la seua intervenció, Pérez Garijo ha subratllat també que la nova llei «serà essencial» per a combatre el distanciament de la ciutadania envers la política, «superant el model de democràcia representativa i articulant un model de governabilitat directa que permeta teixir aliances amb entitats ciutadanes i entitats locals del territori».

Al seu torn, la consellera ha parlat de la importància de l’educació i la formació en la participació «per a construir una cultura participativa i inclusiva, on cap col·lectiu amb dificultats es quede enrere», un model que recull la nova llei valenciana de participació.

Pérez Garijo ha insistit en el valor de la participació, i ha ressaltat que el primer projecte de Pressupostos Participatius de la Generalitat ha posat de manifest «l’objectiu d’aconseguir una major participació ciutadana en els afers públics, una iniciativa pionera del Govern valencià que ha permès que la ciutadania decidirà el destí d’una part de les inversions de la Generalitat en 2022».

Durant la presentació també intervenia la directora general de Participació Ciutadana, Mariaje Pérez Galant, qui ha detallat alguns aspectes del projecte de llei. A l’acte també hi era Antoni Llorente, secretari valencià de Participació i Transparència.

La futura llei de participació i foment de l’associacionisme introdueix importants novetats, entre les quals destaca el fet que desapareix el límit d’edat per a participar en els afers públics, cosa que garanteix el dret a que tots els col·lectius participen, especialment xiquets i xiquetes.

També s’amplia al conjunt de la ciutadania la possibilitat de participar en l’elaboració de normes i plans de la Generalitat, abans limitat a les persones o col·lectius afectats directament. S’estableix, a més, que l’elaboració dels pressupostos participatius de la Generalitat serà cada dos anys i amb caràcter vinculant.

Es planteja, alhora, un Consell de Participació Ciutadana, amb noves funcions i coordinació dels consells comarcals de ciutadania activa. D’altra banda, la iniciativa ciutadana en matèries no de llei requerirà 5.000 suports en un període de cinc mesos. En l’àmbit formatiu s’incideix en la importància dels programes de formació. També es fomenta la innovació i la recerca amb les universitats públiques valencianes i la implantació de laboratoris ciutadans innovadors.

Pel que fa a la participació de persones valencianes a l’exterior, es crea un nou Consell de Persones Valencianes a l’exterior, on a més dels CEVEX es podrà incorporar la ciutadania activa i vinculada a les polítiques de retorn. En aquest sentit, es preveuen mesures per a facilitar el retorn al País Valencià d’aquelles persones que vulguen tornar-hi, especialment els joves.

Comparteix

Icona de pantalla completa