Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat considera que és «de justícia» que la pilota valenciana siga reconeguda com a esport a l’Estat

La consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit (Compromís), s’ha reunit amb jugadors de pilota valenciana, així com amb agents implicats en el món d’aquest esport, per a explicar-los de primera mà els beneficis que comportarà per a la professionalització de l’esport més genuí del País Valencià el fet que siga reconegut com a esport, després de la llei aprovada aquest dijous al Congrés.

«Per a mi, com a consellera i com a aficionada a la pilota, que siga reconeguda com a esport en l’àmbit estatal per fi és una de les notícies més importants dels últims mesos. La pilota valenciana no pot ser menys que cap altre esport, perquè els valencians no som menys que cap altre poble. És una qüestió de justícia i d’orgull, a més d’implicar tota una sèrie d’avantatges per als jugadors i jugadores de pilota, que són els qui donen vida i sentit a aquest esport», ha dit la consellera a través d’un comunicat.

La pilota ja estava reconeguda com a esport a la Llei valenciana de l’Esport, però el fet que des d’ara ho estiga a l’Estat espanyol suposa, per a la consellera, «un pas més endavant, no només des del vessant cultural i identitari que aporta per a cohesionar-nos com a societat, sinó també per la protecció dels drets com a esportistes dels jugadors de pilota, un fet que és fonamental per a la Conselleria d’Esport».

Amb la pilota valenciana reconeguda com a esport tindrà dret a rebre ajudes estatals com les dels esportistes d’alt nivell, així com optar a ajuts directes a la tecnificació o que la Conselleria puga impulsar centres de tecnificació de pilota reconeguts pel Consell Superior d’Esports. Fins i tot hi ha la possibilitat de competir com a selecció valenciana. Accions que, segons la consellera, són «molt necessàries per a portar, entre tots i totes, el nostre esport al més alt nivell i que seran una realitat en un futur pròxim».

Actualment, la pilota valenciana compta amb més de 3.700 esportistes federats, més de cent clubs actius i centenars d’instal·lacions. Cada temporada se celebren nou campionats oficials professionals, més de 30 competicions no oficials i més de 2.200 partides en diverses modalitats.

Des del 2015, la Conselleria acompanya la Federació de Pilota en la promoció d’aquest esport. La creació de la Càtedra de Pilota Valenciana o de la Fundació de Pilota Valenciana són alguns exemples de l’impuls a la seua «dignificació», que es materialitza en una inversió autonòmica superior al milió d’euros anuals, més 5,3 milions adreçats des del 2018 a la millora de les infraestructures en què es practica aquest esport.

Comparteix

Icona de pantalla completa