El barranc dels Molins, a Ares del Maestrat

El barranc dels Molins, a Ares del Maestrat, és un paratge en què hi ha cinc molins fariners moguts per energia hidràulica, construïts la segona meitat del segle XVIII: molí de la Roca, Molinet, molí de Dalt, molí de la Bassa Rodona i molí del Sol de la Costa. Aquest últim ha estat restaurat com a museu i centre d'interpretació. 

Cadascun forma una unitat hidràulica amb els elements típics: una bassa de retenció de l'aigua, una torre o rampa, segons cada cas, de caiguda d'aigua (cup) i la séquia de canalització d'aigua que els connecta. Tots són de la classe de roda horitzontal.

L’aigua es conduïa des del punt més alt, l'anomenat Ull de la Roca, a través de la xarxa lineal, fins a la sortida de les aigües del molí més baix, l'anomenat del Sol de la Costa. Els molins no consumien aigua, sinó que utilitzaven la força de la seua caiguda per transformar-la en energia mecànica, abocant-la després al llit natural. Així, el mateix cabal s’aprofitava fins a cinc vegades.

Van ser bastits a petició dels propietaris rendistes de les finques agrícoles on se situaven per a aconseguir un conjunt que poguera moldre la quantitat de blat suficient per a fer front a la demanda de farina de la població creixent d'una gran part del terme d'Ares i d'altres territoris veïns, com ara les masies de l'altiplà sud de Morella. 

La documentació que es conserva permet saber que el molí de la Roca data del 1774, La catalogació com a Bé d'Interés Cultural (2009) inclou en el conjunt la font dels Regatxols i el safareig adjunt. El sender local Camí dels Molins o SL-CV 45 recorre tot el paratge. 

 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.