Josep Barberà, president d’ERPV, a l’Aplec del Puig: «No defugirem la responsabilitat històrica de bastir un espai sobiranista valencià»

L’acte polític dels republicans ha tingut lloc a la Muntanyeta de la Patà

El president d’Esquerra Republicana del País Valencià, Josep Barberà, ha afirmat aquest darrer diumenge d’octubre a l’Aplec del Puig que la formació que encapçala no defugirà «la responsabilitat històrica de bastir un espai sobiranista valencià», perquè cal «un espai amb voluntat de representar les necessitats, les lluites i els anhels del nostre país». Així mateix, ha asseverat que hem de canviar els marcs mentals, ja que «no és infrafinançament, és espoli fiscal; no és bilingüisme, és supremacisme; no és Comunitat Valenciana, és País Valencià, i no es canvia Espanya, es construeix la República Valenciana».

Barberà s’ha expressat d’aquesta manera durant la seua intervenció en l’acte polític d’ERPV a la Muntanyeta de la Patà davant de càrrecs, militants i simpatitzants del partit republicà, com ara la secretària general, Maria Pérez Company;  la diputada al Congrés Marta Rosique, el diputat del Parlament de Catalunya Pau Morales, i el president del Consell Preautonòmic del País Valencià, Josep Lluís Albinyana. També hi han estat presents alguns membres de la candidatura Coratge, que es va presentar a l’últim congrés de Més Compromís.

Barberà ha fet un agraïment especial a Josep Lluís Albinyana, de qui ha dit que «no va dubtar ni un instant en moments molt més greus dels que vivim hui a enfrontar-te a les resistències franquistes per democratitzar aquest país. Quant els queda per aprendre a aquells que pensen que fins que ells no van arribar no s’havia fet res en aquest país».

També hi han intervingut Elo Chamarro, membre de l’executiva de la formació; Zahia Guidoum, coordinadora de Decidim, Plataforma pel dret a decidir del País Valencià;  el periodista i escriptor Antoni Rubio; Beatriu Cardona, portaveu d’Intersindical Valenciana, i Hèctor Peralta, portaveu del Jovent Republicà del País Valencià.

Elo Chamarro ha assenyalat que «tots compartim el desig de veure un País Valencià lliure de la submissió de Madrid, lliure de l’espoli que ens ofega des de fa segles, i lliure per decidir que fa amb el seu present i amb el seu futur».

Per part seua, Zahia Guidoum ha remarcat que l’estat espanyol «ha fet el possible per trencar els lligams culturals, històrics i lingüístics als Països Catalans» i ara vol «fer el mateix al nostre territori», ja que «no tenim connexions dignes» i  pretén «trencar la identitat valenciana des del sud».

Tot seguit, Antoni Rubio ha recordat que al País Valencià, «com ha passat fa poc, et poden multar per parlar la teua pròpia llengua». «El País Valencià que volem, en canvi, forma part d’una comunitat de milions de parlants, amb una tradició literària, un llegat cultural, una presència a les xarxes i una projecció de futur vital per a surar en el món actual», ha exposat. «La Comunitat Valenciana que diuen és una autonomia espanyola sense eixida a Europa, que mira cap a l’epicentre de Madrid i només rep espoli i boicot sistemàtic d’infraestructures cabdals com el corredor mediterrani», en canvi, ha continuat, «el País Valencià que volem es projecta cap a la Mediterrània i cap als territoris amb què compartim llengua, cultura i història».

Posteriorment, Beatriu Cardona ha recalcat que «ens fan pidolar pels nostres propis diners» i que, a més, patim «un altre fracàs: la precarietat com a única certesa de present i de futur per a les persones joves». «Fracassos, fracassos, fracassos..., ja ho deia Fuster: “un fracàs no s’improvisa”», ha indicat, atés que «els fracassos que vim ara són fruit d’un treball sistemàtic, capitalista, patriarcal i colonial per a extraure la riquesa de la classe treballadora i els recursos de la mare terra perquè els arrepleguen unes poques mans foranes». De la mateixa manera, ha afirmat, «un encert tampoc no s’improvisa» i «un país no s’improvisa».

Després, Hèctor Peralta ha defensat que cal «plantar cara a l’espoli fiscal, a les especulacions immobiliàries que impedeixen que els joves es puguen emancipar, al despoblament», i tot això «ni podem ni volem fer-ho a soles». Per això, ha fet una crida «a tots els sobiranistes del País Valencià» per deixar de «treballar d’esquena els uns dels altres i treballar conjuntament».

? GALERIA | Esquerra Republicana del País Valencià a l'Aplec del Puig