La torre del castell de Torrent

La torre de l'homenatge del desaparegut castell de Torrent (l’Horta Sud) està situada a la plaça Major. La fortificació va ser oficialment cedida per Jaume I a l'Orde de Sant Joan de Jerusalem el 1238, en el context de la conquesta.

Presenta una planta quasi quadrada (3,35 m x 13,90 m), una alçària de 22 m i forma de piràmide truncada. Consta de cinc plantes i una terrassa i cada pis està cobert per tres voltes de canó. Les quatre cantonades de la terrassa superior estan cobertes amb un merlet de forma piramidal on apareix la creu de l'Orde de sant Joan de Jerusalem (de huit puntes en representació de les benaurances) i el rat penat heràldic. La porta es troba al primer pis i s'hi accedia a través d'una escala llevadissa.

La torre ha estat usada com a presó i també com a refugi per als diputats de la Generalitat Valenciana l'any 1494 durant una epidèmia de pesta que va assotar la ciutat de València. Alguns esdeveniments de la revolta de les Germanies també van tindre lloc ací.

El segle XVI es van enderrocar els murs i el segle XVIII, després de l'autorització papal obtinguda per Carles IV per a la venda de béns dels ordes militars, va ser venut pel rei a Manuel Sixto Espinosa, conseller d'Estat. 

El 1847, va ser comprada per l'ajuntament per tornar-la a utilitzar com a presó i per establir els jutjats del recentment fundat partit judicial.

És l'únic element que es conserva de l'antic castell, les últimes restes van ser enderrocades  la dècada del 1970. El 1973 i el 2009 va ser objecte de rehabilitació. En l'actualitat, acull dues sales d'exposicions.

 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.