Les muralles de Toixa

Les muralles deToixa (els Serrans) són anteriors al 1370, quan la carta de poblament va decretar l'expulsió extramurs dels habitants moriscos i que el nucli interior fora habitat només per cristians vells. 

El recinte emmurallat està situat al peu del turó on s'alça el castell. Els llenços apareixen confosos entre els edificis de la població, ja que en formen part. Per això hi ha el perill de la seua desaparició cada vegada que es renoven les cases que contenen elements de les antigues muralles.

Es distingeixen dos dels portals d'entrada, un al carrer del Calvari, on es conserva una de les torres del portal, i un altre al carrer anomenat Portal dels Sants, on s'aprecia una de les dues torres que fortificaven l'accés, l'altra es va enderrocar a finals del segle XX. Aquest accés manté un arc i en cadascun dels seus costats s’hi conserva un retaule amb rajoles amb les imatges de Sant Josep (del segle XVIII) i Sant Roc (originalment també del XVIII, destruït durant la Guerra Civil i restituït posteriorment), d'ací el nom. 

També s’hi ha descobert una torrassa amb volta destinada a aljub. Així mateix, hi ha restes de carreus i d'edificacions amb indicis de fortificació. S'ha delimitat l'entorn que se suposa que inclou la ubicació del recinte emmurallat a l'efecte de la futura identificació. 

En aquesta zona hi ha un edifici que respon a la tipologia d'edifici públic medieval, molt estés al País Valencià: llotja a la planta baixa (els dos arcs apuntats indiquen aquest ús) i  casa de la vila a la planta superior.

Recinte emmurallat de Toixa

 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.