Diari La Veu del País Valencià
València, una de les ciutats europees més afectades pel canvi climàtic en les temperatures de l’últim any

València és una de les deu ciutats europees on més va influir el canvi climàtic en les temperatures de l’últim any, segons l’informe «365 dies en un planeta que es calfa», elaborat per Climate Central.

L’estudi revela la influència del canvi climàtic provocada per l’home en les temperatures mitjanes diàries de cadascun dels dies compresos entre l’1 d’octubre del 2021 i el 30 de setembre del 2022 a tot el món, incloent-hi més de 1.000 ciutats. Aquest grau d’influència del canvi climàtic en les temperatures diàries pot mesurar-se ara en temps real gràcies a una nova eina en línia publicada per Climate Central.

Es tracta d’una nova mètrica de cinc punts anomenada Índex de Canvi Climàtic (Climate Shift Index -CSI), que estableix en quina mesura ha influït el canvi climàtic en les temperatures mitjanes diàries d’una regió concreta. El nivell de CSI màxim és 5.

Amb aquesta informació, Climate Central també ha fet pública la classificació de les ciutats més afectades en cada continent durant l’últim any. Segons l’anàlisi, la primera ha sigut Longyearbyen (Noruega), que va registrar un major nombre de dies amb un nivell de CSI igual o superior a 3, amb 66 dies. La segueixen La Valeta (Malta), Madrid, València (59 dies), Zaragoza (58) i Barcelona (53).

A més, l’estudi té en compte el nivell d’exposició humana, ja que multiplica la població de cada ciutat pel nombre total de dies amb nivells de CSI de 3 o superior en aquest lloc. Seguint aquest barem, Madrid va ser la ciutat europea amb un focus d’exposició humana més elevat, mentre que Barcelona, València i Saragossa van ocupar la quarta, setena i huitena posició, respectivament. De fet, Madrid va ser l’única ciutat europea entre les 121 ciutats del món amb un nivell d’exposició humana més alt en el període analitzat.

L’informe també ha destacat que en els últims dotze mesos, el canvi climàtic provocat per l’home va afectar les temperatures experimentades per 7.600 milions de persones -el 96% de la població mundial-, en especial les que viuen prop de l’Equador i en xicotetes illes. Mèxic, Brasil, Àfrica Occidental i Oriental, la península aràbiga i l’arxipèlag malai van experimentar la influència més grossa del canvi climàtic d’origen humà en les temperatures durant els 365 dies analitzats.

Les elevades mínimes de Morella a finals d’octubre

Les temperatures mínimes de Morella (els Ports) aquests últims dies són uns 10 °C superior al valor normal de final d’octubre, segons ha informat l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Aquest dimecres la mínima registrada va ser de 20 °C i aquest dijous, de 16,9 °C.

D’altra banda, al litoral del País Valencià està entrant una mica de vent marítim i per això hi ha una humitat alta. A conseqüència d’aquest fenomen, les mínimes no són tan anòmales com a l’interior, encara que són entre 3 i 4 °C més elevades dels valors normals de finals d’octubre. Un exemple és València.

Comparteix

Icona de pantalla completa