Les savines centenàries de la Pobla de Sant Miquel

Les savines centenàries del parc natural de la Pobla de Sant Miquel (el Racó d’Ademús) estan situades al paratge de Las Blancas, a 1450 m d’altitud, el nom del qual fa referència al color blanquinós del tronc d’aquests arbres, alguns dels quals tenen quasi 1.000 anys.

La savina turífera (Juniperus thurifera) és un arbre de creixement lent i gran resistència a les condicions extremes, suporta hiverns molt freds i estius molt calorosos i de sequedat extrema, a més, pot créixer en sòls pobres, pedregosos i poc profunds entre els 700 i els 1500 m d’altitud. 

Els olis essencials de la planta, característics de les cupressàcies, confereixen a la fusta una aroma balsàmica i una enorme resistència a la podridura, per la qual cosa s'usa per a confeccionar peces que estaran sotmeses a la humitat (bigues i postes), mobles i parquet. 

En aquesta comarca, l’ús principal que se n’ha fet és el ramader. Amb la fusta es fabricaven tanques per als ramats i el fullatge servia d’aliment per al bestiar en els dies d’hivern durs i freds quan la neu impedia la pastura. El nom en llatí d'aquest arbre, Juniperus, és el que donaven els romans als ginebres i a la seua fusta, i l’epítet thurifera vol dir «portadora d'encens», per l'aroma característica dels olis essencials de la fusta.

 Al parc natural, a més de les poblacions de savina, hi ha altres elements naturals d'incalculable valor ambiental i paisatgístic, com ara una gran població de teixos (Taxus baccata) i abundants poblacions de pi roig (Pinus sylvestris), entre les quals destaca el Pino Vicente, exemplar de pi roig que es calcula que té uns 250 anys i que rep el nom en record i homenatge del guarda forestal Vicente Tortajada que el va salvar de la tala allà pels anys seixanta del segle passat.

 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.