Les pintures rupestres de Benirrama, a la Vall de Gallinera

L’abric d’art rupestre de Benirrama, a la Vall de Gallinera (la Marina Alta), està situat als peus de la serra de l’Almirall i a pocs metres del riu Gallinera. Va ser descobert el 1977 pel Centre d’Estudis Contestans, que va estudiar i publicar les pintures que s’hi troben. 

Presenta figures humanes de gran naturalisme sobre una paret de 54 m de longitud, compartimentada en dues zones. L’estil de l’arc mediterrani hi comparteix espai amb representacions esquemàtiques, figures de cos estilitzat i cap triangular.

El maig del 1993 va patir una agressió important, ja que s’hi van extraure dos grups de figures humanes amb una radial i una altra figura va ser arrancada amb la tècnica de la palanca. En total, en van desaparéixer cinc, després d’haver-se conservat durant quasi 6.000 anys.

Actualment, l’abric està condicionat per a la visita. Ofereix panells explicatius dels motius pintats i es pot fer visita autoguiada.    

Per a arribar-hi, eixirem de Benirrama pel camí empedrat, en direcció a la carretera. Passarem la carretera i, vorejant l’aigüera, arribarem al llit del riu. El travessarem i anirem a la dreta, vorejant la granja de cavalls per dalt, per dins d’un bosquet de pins. Creuarem la pista que puja a La Llacuna i continuarem per la senda, en direcció a llevant, passarem per la vora d’un corral i, després d’un recorregut molt amable, sempre amb el riu a la dreta, arribarem a un rodal de carrasques. Enfilarem una lloma que ens portarà al camí que puja a l’abric, cap a l’esquerra, deixant a la dreta el corral del Vidre.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.