Diari La Veu del País Valencià
El VIII Festival Cinema Ciutadà Compromés lliura els premis en la gala de clausura [Galeria]

La 8a edició del Festival Cinema Ciutadà Compromés, que s’ha celebrat del 10 al 19 d’octubre en diferents sales de tot el País Valencià, ha posat punt final amb una gala de cloenda celebrada aquest dimecres al Centre Cultural La Beneficència de València amb el lliurament dels premis de totes les categories, tal com es pot veure en aquesta galeria fotogràfica. En l’acte, presentat per la periodista Amàlia Garrigós, han entregat les distincions representants de les entitats i institucions que han col·laborat i patrocinat el festival.

La pell en la terra, de Guille Porcar i Raul Lorite, ha estat distingit com a Millor documental per «mostrar la noblesa i la duresa de la vida al camp dels llauradors valencians, per una posada en escena rigorosa i molt cinematogràfica i pels valors ètics, històrics i socials que transmet el documental amb tanta senzillesa i bellesa». Ha entregat el guardó Anna Oliver, presidenta d’Acció Cultural del País Valencià.

El premi al Millor audiovisual en valencià ha estat per a Damnatio Memoriae, dirigit per Sergi Pitarch, «pel valor artístic i per aportar una serena reflexió sobre els llocs de la memòria democràtica i l’espai públic que és necessari coneguen les actuals generacions». També, «per fer servir un valencià impecable en el guió i en la locució narrant un capítol de la història d’Alacant desconegut per la majoria». Ha atorgat el premi Manuel Carceller en nom de Plataforma per la Llengua País Valencià.

En la categoria de Noves realitats socials, el guardó ha estat per a Persona [no] humana, d’Àlex Cuéllar i Rafa G. Sánchez, de Dacsa Produccions, «pel seu muntatge cinematogràfic molt ben elaborat. Per la varietat i importància de les entrevistes que han aconseguit». Es tracta d’un relat brillant sobre els animals en captivitat i com els éssers humans tenim la responsabilitat de vetllar pels seus drets. Adrián Caballero, responsable d’Acció Social i Sostenibilitat de Caixa Popular, ha entregat el premi.

El secretari autonòmic de Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, Ximo López, ha entregat el premi a la Millor ficció, que ha estat per a La butaca de la puta, de Mar Navarro i Carol Gil, «per la qualitat de les interpretacions i per narrar, de manera molt realista, la crueltat de la prostitució i l’Alzheimer». El Premi especial del públic se l’ha endut el curtmetratge Quieto Billy, d’Iván Fernández de Córdoba. Ana García, membre del Jurat, n’ha fet entrega.

El Jurat del Festival Cinema Ciutadà Compromés ha considerat atorgar tres Mencions especials. La primera, per a Afusellats, d’Al cuadrado Films, per «la sensibilitat amb la qual dona veu a les víctimes del franquisme». La seegona per a La presó de les dones, de Matilde Alcaraz i Santi Hernández, per «rescatar la memòria de les preses valencianes durant la dictadura franquista i per haver aconseguit bastir un diàleg entre memòria i història». Aquestes dos primeres mencions les han donades Mara Albors i Mónica Espílez, de l’Ajuntament de València. La tercera menció ha estat per a Las cartas perdidas, dirigit per Amparo Climent i produït per Tarannà Films, de Giovanna Ribes, per ser «un homenatge a les dones que patiren durant el franquisme amb una doble repressió: per ser dones i republicanes». Aquesta última menció l’ha entregada Alfredo Soler, membre del Jurat Jove del FCCC 2022.

Joan Lloret, president d’ACICOM, ha reivindicat en el seu discurs la necessitat que es faça més producció autòctona i en la nostra llengua, per tal de potenciar el teixit audiovisual valencià i l’ús del valencià en el cinema. Lloret, a més, ha agraït a totes les institucions la seua col·laboració en el Festival Cinema Ciutadà Compromés que compta ja amb huit edicions. Carla Soriano, que s’ha estrenat enguany com a directora del FCCC, ha destacat que aquesta mostra de cinema serveix per a «sacsejar consciències i contribuir a generar en la societat un pensament crític envers la realitat». L’acte ha conclòs amb un càtering al pati de La Beneficència i l’acompanyament musical del Duo Souleando.

Comparteix

Icona de pantalla completa