Diari La Veu del País Valencià
Una ruta per conéixer dotze molins dels segles XVIII i XIX a Ontinyent i Bocairent

Els ajuntaments d’Ontinyent i Bocairent (la Vall d’Albaida) han creat la Ruta dels Molins dels barrancs dels Tarongers i de la Fos, un recorregut senderista de dificultat baixa, per a conéixer dotze molins hidràulics dels segles XVIII i XIX existents entre els dos termes municipals, com a elements claus en l’origen de la indústria tèxtil a la zona.

El traçat està basat en una identificació i anàlisis prèvies dutes a terme per Irene Ribera en el seu Treball Final del Màster Universitari en Patrimoni Cultural de la Universitat de València. Un treball «que identifica aquests molins i crea un context per a facilitar una ruta pel que és el bressol de la nostra indústria actual», ha destacat la graduada en Història i Turisme. Ribera va presentar el projecte a Ontinyent Participa 2022, la iniciativa municipal per a recollir projectes i idees de la ciutadania per a millorar la ciutat, amb una dotació pressupostària i en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. .

La ruta comptarà amb senyalització horitzontal; pals de seguiment en fusta; mobiliari i panells on es podrà accedir a codis QR per a descàrrega del trajecte i les parades; fullets informatius en valencià, castellà i anglés, i accés a continguts multimèdia. El punt d’eixida serà la bifurcació entre el barranc dels Tarongers i la senda dels Enginyers.

Els alcaldes d’Ontinyent i Bocairent, Jorge Rodríguez i Xavier Molina, respectivament, van assistir dimecres passat a la presentació i van valorar positivament la col·laboració entre tots dos municipis. A més, van remarcar que amb iniciatives d’aquest tipus es posa de manifest la contribució del treball acadèmic universitari a la societat.

Per part seua, Sayo Gandia, regidora de Turisme d’Ontinyent, va assenyalar que el recorregut s’ha plantejat com un passeig natural, suau, que transita per paratges d’alt valor ecològic, mediambiental i paisatgístic.

Comparteix

Icona de pantalla completa