Diari La Veu del País Valencià
El MACA d’Alacant presenta una mostra sobre el context de finals de la Guerra Civil i la II Guerra Mundial

El Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA) ha presentat aquest dimecres l’exposició «Art en una terra erma, 1939-1959», que reuneix més de 140 obres sobre el context de finals de la Guerra Civil i la II Guerra Mundial.

Amb aquesta mostra, que es podrà visitar fins al 29 de gener del 2023, el centre reviu un dels períodes contemporanis més convulsos amb peces que pertanyen sobretot a la col·lecció de l’IVAM i també al MACA, el Museu de la Universitat d’Alacant, el Patio Herreriano, la Col·lecció Esmeraldina Gumbau, l’Arxiu Lafuente, i l’IVC, l’Institut Valencià de Cultura.

S’hi poden veure, entre altres, obres d’Albers, Alfaro, Blasco, Brossa, Buch, Buñuel, Chillida, Dubuffet, Duchamp, Ferrant, Juana Francés, Manolo Gil, Jacinta Gil, Julio González, Gorky, Gottlieb, Gumbau, Lucebert, Soulages, Masson, Michaux, Millars, Miró, Newman i Oteiza.

L’exposició prova de fer una lectura en la qual més que les diferències d’estil es contemplen les continuïtats, les semblances, els ressons mutus i l’esforç compartit, ja que se situa en un moment en el qual la trama dels esdeveniments històrics resulta absolutament determinant en les decisions poètiques, discursives, formals o estilístiques, en la mirada i el pensament de la humanitat sobre si mateixa, tal com han explicat els responsables.

El regidor de Cultura, Antonio Manresa, ha destacat que «aquest període artístic va suposar la ruptura amb part de les tendències artístiques anteriors, i al mateix temps la cultura va servir com a eina pels governs dictatorials per a imposar la seua ideologia».

Per part seua, el curador, Nacho París, ha assenyalat que «l’exposició pretén mostrar les diferents maneres de fer art o estils que conviuen, no des de la superació d’un estil sobre un altre, ni des d’una evolució lineal, sinó des de la simultaneïtat».

Finalment, la conservadora del centre, Rosa Castells, ha remarcat «la incorporació de cinc peces de les col·leccions del MACA, dos de l’artista alacantina, Juana Francés, una d’elles mai exposada al museu fins hui; dos d’Eusebi Sempere, i una de Navarro Ramón».

Comparteix

Icona de pantalla completa