El Palau dels Casalduch, a la Serra d’en Galceran

El Palau dels Casalduch, a la Serra d'en Galceran (la Plana Alta), també anomenat el Fort, és un edifici residencial situat al centre del poble, molt a prop de l'església. Des del 2007, és propietat de la Diputació de Castelló i alberga l'Ajuntament i la col·lecció museogràfica dedicada al Bisbe Beltrán (qui va exercir el càrrec d'Inquisidor General en temps de Carles III). 

El casalici data del segle XIV i segueix les pautes de l'estil gòtic civil valencià. La façana és senzilla, amb porta d'accés en forma d'arc de mig punt, amb dovelles, sobre la qual, en l'eix de simetria, hi destaca l'escut heràldic dels Casalduch. A l’interior, hi ha tres arcs d'ogiva amb sostre de cassetons de fusta, un dels quals del segle XVI. 

Amb la conquesta de Jaume I, les terres de la Serra d’en Galceran van passar a les mans de Pere Valimanya que va denominar l'assentament, segons consta en la carta pobla del 1374, Serra de Valimanya. En aquests moments, era un dels pocs senyorius laics de la comarca, ja que es va cedir al baró de la Pobla Tornesa. Més tard, van ser comprades per la família Galceran, d’on prové el nom actual.

Uns anys més tard, van ser adquirides per Nicolàs Casalduch, de sobrenom l’Antic o el Vinculador, qui el 6 de desembre del 1512 va concedir la carta de població. El llinatge posseïa els títols de barons de la Serra d'en Galceran, la Pobla Tornesa, Benicàssim i Montornés des del segle XVI.

 

 

 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.