La torre dels Vaïllos, a Elx

La torre dels Vaïllos, a Elx (el Baix Vinalopó), està ubicada a l'avinguda del Ferrocarril-Hort de la Torre. Forma part d’una sèrie de construccions destinades a defensar el Camp d'Elx dels atacs dels pirates barbarescos durant els segles XV i XVI. En l'actualitat, des de dalt, es pot admirar l’àrea del palmerar situat al nord de la ciutat. Rep el nom de l'antiga família propietària de la torre, els Vaïllo de Llanos, de la  noblesa il·licitana.

Com altres edificacions del mateix estil i període, presenta planta rectangular, amb quatre pisos, i està bastida en maçoneria, amb reforç de carreus tallats als cantons i amb la base en forma de talús. A la part alta, hi ha quatre matacans, estructures en volada sobre les obertures de la construcció. Tant el talús com els matacans són elements que hi dificultaven l’aproximació i facilitaven la defensa de les torres en eliminar els angles morts que oferien les edificacions rectes. Els balcons que ara observem són modificacions molt tardanes dels vans originals. 

 Al principi, s'hi accedia per la primera planta. En època tardana, quan va perdre el caràcter defensiu, es va obrir porta a la planta baixa. Sobre la llinda d’aquesta, hi ha un escut nobiliari, pràcticament esborrat.

Alçada com a torre exempta, posteriorment s'hi van adherir edificis que van ser enderrocats per tal de retornar l'edifici a l’estat original.

 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.