Diari La Veu del País Valencià
Carme Jorques rep el premi Miquel Grau per part de Compromís Alacant

La Seu Universitària d’Alacant acollia la celebració del IX Premi 9 d’Octubre Miquel Grau, que la coalició Compromís entrega cada any a una persona vinculada amb el teixit cívic de la ciutat. Amb la presència de la consellera Mireia Mollà, de l’exconseller Manuel Alcaraz, del regidor Natxo Bellido i d’altres personalitats, l’exregidora Sònia Tirado feia el parlament inicial per a recordar Miquel Grau i per a reivindicar la seua memòria. Grau, assassinat al centre d’Alacant fa 45 anys mentre penjava cartells que convocaven a la manifestació per l’autonomia valenciana per al 9 d’Octubre dl 1977, era posat en valor per la coalició novament.

El seu compromís, que li va costar la vida, servia també per a guardonar enguany Carme Jorques i Aracil, establida a Alacant tot i que nascuda a Xàtiva. Lliris Picó, secretària de l’Institut d’Estudis Catalans a la ciutat, valorava la trajectòria de Jorques, artista plàstica amb diverses exposicions al seu darrere, llicenciada en l’acadèmia Belles Arts de Sant Carles de València, professora de dibuix i catedràtica de Plàstica i Visual.

En un vídeo emés en l’acte, Jorques recordava què va sentir quan va saber de l’assassinat de Miquel Grau, feia balanç de la violència impune exercida per l’extrema dreta durant la Transició i repassava també la seua trajectòria artística i activista. «Per a mi l’ensenyament és la clau cívica del poder contra les discriminacions», sentenciava, i recordava també que «les coses es fan amb la passió per canviar el món», rememorant també com a través de la voluntat civil es va implantar, per exemple, l’ensenyament en valencià en diverses localitats que van ser pioneres en aquest sentit.

Tot seguit, Lliris Picó i la consellera Mireia Mollà entregaven el guardó a Jorques, visiblement emocionada, que admetia que era «molt entranyable» rebre aquest reconeixement. Com calia esperar, recordava el cas de Miquel Grau, denunciava les actuacions de l’extrema dreta durant aquells anys i aplaudia també «el treball dels col·lectius que remen a contracorrent per tindre un món millor i amb els quals m’identifique». Ho deia referint-se als presents i celebrant, també, que es treballe perquè ciutats com Alacant «no perden la memòria». «Cal rescatar la memòria del nostre país, intencionadament maltractada, i treballar per la nostra cultura, i reconéixer els nostres músics, artístics i poetes, perquè som un poble ric en cultura».

Comparteix

Icona de pantalla completa