Diari La Veu del País Valencià
El molí fariner d’Agullent

El molí d’Agullent (la Vall d’Albaida) va ser construït a mitjans del segle XV, si bé tot indica que ja n’hi havia un altre anterior al costat.

En principi, el senyor propietari del molí era el rei, a qui el moliner pagava el cens que li donava dret a l’explotació. Posteriorment, el molí va ser comprat per diferents particulars als quals el moliner també pagava l’arrendament.

El molí emprava l’aigua provinent de la font Jordana, per a la utilització de la qual hi havia establides unes ordenances, ja que s’usava també per a regar algunes hortes del poble. Al segle XX, en minvar el cabal d’aigua, perquè també es destinava a la indústria, es va instal·lar un motor per a complementar la força hidràulica.

En l’actualitat, el procés que convertia l’aigua en força mecànica per a accionar la maquinària ja no hi és visible al complet, perquè les obres dutes a terme els anys noranta van destruir el carcau, l’espai on hi havia el rodet. Una roda guarnida d’aletes que volta horitzontalment per l’impuls directe de l’aigua, que era l’encarregada de donar força a la maquinària.

Actualment, alberga la Col·lecció Museogràfica del Molí Fariner d’Agullent.

Comparteix

Icona de pantalla completa