Diari La Veu del País Valencià
Camps demana al tribunal de Gürtel que no tinga en compte les confessions dels penedits per a jutjar-lo

L’expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps ha sol·licitat al tribunal de l’Audiència Nacional (AN) que el jutjarà pels contractes adjudicats pel seu govern, suposadament de manera irregular, a Orange Market -una de les empreses de la trama Gürtel -que no tinga en compte la cascada de confessions dutes a terme per alguns acusats, entre ells el capitost, Francisco Correa, a l’hora de jutjar la seua presumpta implicació en els fets.

La defensa de Camps va recordar a la Sala penal, en un escrit del passat 25 de juliol, que els acords de conformitat només poden valorar-se com «autoincriminatoris», és a dir, per als qui confessen, sense que puguen condicionar a la resta d’acusats. En conseqüència, recalca que, en els acords segellats entre la Fiscalia Anticorrupció i altres acusats, «tot allò que resulten referències a tercers que excedisquen del simple aplanament (a l’acusació formulada) haurà de ser tingut per no deposat».

Camps reacciona així a la sèrie de pactes aconseguits entre Anticorrupció i els penedits, que van començar a tancar-se al juny i han continuat cristal·litzant fins a aquest mateix setembre.

Les confessions van començar a arribar poc després que l’Audiència Nacional posara data per a la vista oral que entre el 17 de gener i el 23 de maig del pròxim any jutjarà les presumptes irregularitats en la concessió a Orange Market del contracte per a l’expositor valencià de l’edició de Fitur 2009.

Cal recordar que Camps és el principal acusat en aquesta peça separada número 5 de Gürtel. El Ministeri Públic demana que siga condemnat a dos anys i mig de presó per prevaricació i frau, mentre que l’acusació popular del PSOE eleva la petició a nou anys en afegir-hi tràfic d’influències.

Correa: «El màxim responsable soc jo»

Entre els conformats destaca Correa, que ja acumula condemnes per més de 90 anys de presó. En el seu cas, ha plantejat una condemna de dos anys i tres mesos de presó i una multa de 134.500 euros per delictes de tràfic d’influències, prevaricació administrativa, malversació de cabals públics i falsedat en document mercantil.

«El màxim responsable dels delictes que s’imputen en aquest procediment soc jo», va escriure del seu puny i lletra en un document redactat des de la presó de Valdemoro (Madrid) el passat 6 de juliol. En ell, s’hi atribueix la idea de crear Orange Market per a «obtindre contractes de la Generalitat Valenciana i organitzar les campanyes electorals del PP» al País Valencià, «ateses les bones relacions que Álvaro (Pérez, àlies el Bigotes) va iniciar amb Paco Camps».

Camps «deu els millors moments al Bigotes»

Per part seua, Crespo reconeix en el seu escrit que estava a càrrec de la «supervisió comptable i financera del grup d’empreses» de Gürtel i tenia «informació puntual i periòdica de les activitats d’Orange Market». Afirma que tots actuaven «seguint les instruccions o ordres» que ell «transmetia» en matèria de facturació.

El «número dos» expressa el seu «penediment sincer» pel «mal econòmic» dels seus delictes, asseverant que destinarà «fins a l’últim cèntim dels seus béns per a reparar el mal causat a les entitats públiques com més prompte millor».

Jordán, la considerada com a administradora de les empreses de Gürtel, deixa clar que des que va començar a participar en la trama la persona que li «exigia i donava les instruccions» era Crespo, en cap cas Correa. També dona extensos detalls sobre Camps i el Bigotes, a qui l’expresident valencià devia «els seus millors moments de mandat amb una imatge íntegra, impecable».

I és encara més explícita sobre el paper de Pérez i la seua relació amb Camps en manifestar que «des del 2004 fins al febrer del 2009, tots i cadascun dels esdeveniments que el Partit Popular havia d’organitzar» eren a càrrec del Bigotes.

Álvaro Pérez aconseguia els treballs

El gerent d’Orange Market, Cándido Herrero, també ha arribat a un acord de conformitat reconeixent la seua participació en Gürtel. Segons admet, «assistia a reunions amb diferents funcionaris» per a «concretar» els treballs de cadascun dels esdeveniments i «confeccionar els pressupostos». Assenyala que el Bigotes era qui «aconseguia els treballs».

D’altra banda, l’exgerent de la fundació «La llum de les imatges», Carmen Díaz Quinter, accedeix a 1 any i 6 mesos de presó. A més, segons consta en el seu propi escrit, ja ha abonat 34.626 euros per a reparar el mal causat.

Els «contractes menors»

Finalment, l’exdirectora general del Llibre Silvia Caballer reconeix que va acordar amb el Bigotes contractar a Orange Market per al II Congrés Programari Lliure, celebrat a Castelló de la Plana el maig del 2005.

Admet que va saber de quatre factures emeses a la Direcció General d’Arxius i Innovació Tecnològica, cadascuna per un import de 12.020,24 euros, fraccionades perquè «pogueren ser tramitades com a contractes menors». I per a «minimitzar» costos reconeix contactes amb deu entitats perquè patrocinaren l’esdeveniment, així com amb Projecte Cultural Castelló perquè ho «coorganitzara», facturant uns 63.000 euros.

Comparteix

Icona de pantalla completa