Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència de Castelló es remunta a Jaume I per a revocar la sentència que declarava la propietat municipal de la torre del campanar de Benicarló

La secció quarta de l’Audiència Provincial de Castelló ha revocat la sentència d’un jutjat de Vinaròs (Baix Maestrat) que declarava la propietat municipal de la torre del campanar i d’un carrer adjacent al municipi de Benicarló, a la mateixa comarca. Tant la infraestructura com l’espai havien sigut immatriculats per l’Església l’any 2015.

El tribunal considera que la Carta de Poblament atorgada pel rei Jaume I als sis primers veïns de la localitat el 1236 «no acredita de manera suficient» que l’Ajuntament siga el propietari d’aquests bens, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia valencià en un comunicat.

«Això és així en tant que consta acreditat que l’església medieval va ser tombada al segle VIII i es va aixecar una nova construcció, tot i que es desconeix qui la va pagar», precisa la sala a la sentència d’apel·lació, que ha tramitat el recurs formulat contra la resolució d’instància pel bisbat de Tortosa (Baix Ebre).

Segons els magistrats, «resulta difícil assumir jurídicament que tot aquest conjunt arquitectònic de nova construcció amb església destinada a la pràctica religiosa i la torre-campanar, adreçada per la seua naturalesa al servei de culte (…), que sempre ha tingut la funció de marcar les hores fins l’actualitat, no siguen propietat de l’Església».

El tribunal indica, d’altra banda, que el fet que l’Ajuntament sufrague la despesa de les campanes, reparacions, manteniment i subministraments «no justifica el seu títol de propietat», així com tampoc el fet que la torre del campanar «figure inscrita en el registre municipal de bens, que no és més que un registre administratiu que no constitueix cap prova de titularitat».

L’Audiència conclou, per tant, que no queda acreditat que la propietat disputada des de temps immemorial siga de l’Ajuntament. La sentència no és ferma, i encara cap possibilitat de recurs davant el Tribunal Suprem.

Comparteix

Icona de pantalla completa