Diari La Veu del País Valencià
El Tancat de la Pipa, a l’Albufera

El Tancat de la Pipa és una àrea de reserva dins del Parc Natural de l’Albufera, ubicada a la riba nord de la llacuna, entre el final del canal del Port de Catarroja (l’Horta Sud) i la desembocadura del barranc del Poio, també anomenat de Xiva o de Torrent, al terme municipal de València.

Els anomenats tancats de l’Albufera són zones d’arrossar, guanyades a poc a poc a la llacuna després dels històrics aterraments duts a terme als segles XIX i XX. El nivell d’aquests arrossars està per sota del nivell de les aigües de la llacuna i, per tant, cal que estiguen completament aïllats mitjançant motes altes (elevacions del terreny). Si no fora així, el nivell d’aigua als camps arribaria a igualar els nivells de l’Albufera, i romandrien constantment inundats. D’aquesta manera, tots els tancats comparteixen un mateix sistema hídric: l’aigua entra per gravetat i és desguassada per les turbines localitzades en edificis blancs anomenats «motors».

Al Tancat de la Pipa, s’hi uneixen la saviesa tradicional i les noves tecnologies. És el resultat d’un procés de restauració ecològica dut a terme el 2007 per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer: 40 hectàrees d’arrossar van ser transformades en un conjunt d’hàbitats d’aigua dolça que funcionen com a reserva de biodiversitat gràcies al procés de millora de la qualitat de l’aigua que té lloc als filtres verds i llacunes.

Els terrenys guanyats a l’Albufera han estat reconvertits en marjal retirant la terra. Tot i això, s’ha mantingut el flux hídric que regava els camps originaris, amb les mateixes entrades i eixides. S’han creat dues llacunes de marjal i quatre parcel·les d’aigües succintes per als filtres verds i també s’ha excavat un ullal. L’aigua passa per tot el sistema fins a arribar al motor (la turbina original continua funcionant, encara que s’han instal·lat dues bombes més de més potència), i ix filtrada a l’Albufera.

La qualitat de l’aigua es controla automàticament mitjançant dues sondes situades a l’entrada del sistema i a la sortida. Es disposa d’un mecanisme de seguretat, mitjançant el qual, si l’aigua no compleix uns paràmetres mínims de qualitat, es torna als filtres verds perquè torne a ser depurada.

Comparteix

Icona de pantalla completa