Diari La Veu del País Valencià
El camp de l’illa de Tabarca passa a ser de titularitat pública

L’Ajuntament d’Alacant, governat pel Partit Popular i per Ciutadans, va aprovar dimarts en la Junta de Govern la compra de les tres últimes grans parcel·les, que sumen 23 hectàrees, que quedaven en mans privades del camp de l’illa de Tabarca. D’aquesta manera, l’àrea protegida de la reserva marina, que també abasta aquest espai, quedarà dins de sòl públic perquè es preserve el seu valor mediambiental i paisatgístic.

L’acord del govern municipal permet l’adquisició d’aquestes tres parcel·les rústiques per 220.000 euros per a la preservació del camp de l’illa. Aquestes 23 hectàrees estan considerades «de gran valor mediambiental», i envolten altres terrenys que pertanyen a Ports de l’Estat, a l’entorn del far marítim de l’illa.

Els terrenys compten amb la qualificació urbanística de Sòl No Urbanitzable per estar considerats Paratge d’Especial Protecció al Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) vigent, i estan inclosos en la Declaració del Bé d’Interés Cultural de l’illa de Tabarca. Formen, al seu torn, part de la reserva marina declarada per la Conselleria de Medi Ambient, i també de l’espai Xarxa Natura 2000 del LIC (Lloc d’Importància Comunitària) Tabarca. Alhora, l’espai es considera Zona ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus).

La finca es troba en un estat completament natural, sense elements artificials recents, totalment ocupada per vegetació autòctona de l’illa, que forma un ecosistema amb nombrosa fauna d’interés natural, pròpia d’ambients semiàrids illencs.

Els terrenys es troben entre dos dels principals monuments de l’illa: el far, construït el 1854, que es conserva amb la seua estructura original; i la Torre de Sant Josep, l’última construcció militar realitzada a l’illa, concretament el 1791, que acollia la caserna dels carrabiners.

L’arxipèlag de Nova Tabarca va ser declarat Conjunt Històric-Artístic el 1964. És aquesta la figura jurídica de conservació patrimonial més important, junt amb la declaració de Reserva Marina d’interès pesquer del 1986. Tots els terrenys que ocupen el camp de la també anomenada illa plana estan inclosos al conjunt patrimonial de caràcter integral, i també són respectats els aspectes historiogràfics, monumentals i etnogràfics.

Segons destacava el regidor de Medi Ambient, Manuel Villar (PP), el camp de Tabarca «desperta un elevat interés pels usos públics, fonamentalment relacionats amb l’observació de les aus i de les zones costaneres, la interpretació del medi natural i el gaudi de l’espai obert insular que representa dins de la mateixa illa».

L’ús públic d’aquest espai obert forma part del projecte general museístic del Museu Nova Tabarca, que es recolza en activitats educatives per permetre la visita de grups que vulguen estudiar el terreny.

Hi ha altres projectes municipals que s’haurien de veure beneficiats d’aquesta adquisició, com ara la rehabilitació i restauració parcial de l’antiga casa de l’illa, que podria ser convertida en un centre d’interpretació per a tractar les relacions entre l’ésser humà i el medi. També es pretén convertir en museu l’esmentada Torre de Sant Josep.

Comparteix

Icona de pantalla completa