Diari La Veu del País Valencià
Tal dia com hui del 1965 van aparéixer pintades a favor del valencià, les primeres fetes durant la dictadura franquista [Vídeo]

El 8 d’octubre del 1965 van aparéixer en alguns llocs de València pintades en què es podia llegir «Parlem valencià» al costat de les quatre barres, les primeres que es van dur a terme durant la dictadura franquista. Entre les que es van fer, una era a la façana de l’església de Sant Tomàs, antiga església de la Congregació de l’Oratori, a la plaça de Sant Vicent Ferrer, coneguda popularment com la plaça dels Patos, i una altra al passeig de la Petxina, davant dels Jesuïtes.

Segons va explicar en el programa d’À Punt «Va passar ací» un dels autors, Francesc Cuevas, la nit anterior es van reunir membres del Partit Socialista Valencià (PSV), el Front Marxista Valencià (FMV) i Lo Rat Penat «per dur a terme una acció valencianista a favor de la llengua». «La connexió era el valencianisme, la qüestió nacional del País Valencià», va assenyalar. Aquell any, va ser la seua forma de manifestar-se el 9 d’Octubre, que celebraven en la clandestinitat.

Cuevas va recordar que tenien com a referència una pintada feta durant la Segona República espanyola que deia «Parleu valencià». Una frase que van canviar per «Parlem valencià» amb la intenció d’incloure tothom.

Enric Tàrrega, un altre dels autors, que es van distribuir en cinc grups de tres persones, va apuntar que, després de la brutal repressió del franquisme al País Valencià, aquells van ser els primers moviments reivindicatius a favor de la llengua.

Comparteix

Icona de pantalla completa