Diari La Veu del País Valencià
«És trist que es polititzen les concentracions favorables al sector agrari»

Parlem amb Alberto Travé Cano (Alacant, 1977), responsable de La Unió de Llauradors a les comarques del sud, després d’una setmana intensa amb manifestacions contra la retallada del transvasament del Tajo-Segura i amb la tensió interna que es viu al si del sector primari, amb el sindicat Asaja excloent La Unió de la gran manifestació que es va celebrar dimarts al centre d’Alacant.

-La Unió va assistir dimarts a la manifestació contra la retallada del transvasament Tajo-Segura?

-Nosaltres, oficialment, no hi vam anar pel veto que hem denunciat per part d’Asaja.

-Per què us han vetat?

-Ho tenim clar: per l’afany de protagonisme que ells tenen. Nosaltres vam denunciar el veto a participar en les protestes d’Alacant per la retallada del transvasament Tajo-Segura. Considerem que amb el veto es trenca la unitat d’acció, tal com ha ocorregut, i per això ho critiquem. Asaja, amb l’afany de protagonisme que tenen normalment, es van desvincular després que nosaltres proposàrem una manifestació unitària el 10 de març, que es va haver d’ajornar per la crisi de la guerra d’Ucraïna als inicis del conflicte. La manifestació unitària es va haver d’ajornar al mes de maig i, en aquest temps, Asaja ha preferit desvincular-se’n i manifestar-se ells mateixos.

-Hi ha qüestió ideològica, a banda de l’afany de protagonisme?

-No sé si dir que és ideològica o no, cadascú pot pensar el que considere. Però em va cridar l’atenció que dimarts hi haguera presència de partits polítics, tant d’esquerres com de dretes, tot i que la manifestació era en defensa dels drets dels llauradors i ramaders. Per no poder estar la Unió present, vaig trobar a faltar la presència de més llauradors i ramaders professionals i de menys polítics. Perquè la manifestació era per defensar els interessos del sector i no dels polítics.

-Vostès van emetre un comunicat explicant que no entenien perquè no es protestava per la venda d’aigua del Xúquer a Almeria encara que les necessitats dels agricultors valencians no estan cobertes. Pensen que Asaja està prioritzant un debat concret, com el del Tajo-Segura, i no d’altres que afecten igualment els agricultors?

-No, no té res a veure. Entenem que Asaja no tenen problema amb criticar, igual que ho fem nosaltres, el transvasament encobert que es pretén realitzar des de la Sèquia Reial del Xúquer a Almeria, amb el qual nosaltres tampoc no estem d’acord mentre els regants de la Comunitat Valenciana no tinguen les seues necessitats cobertes i mentre existisca un notable dèficit hídric.

-Per què van emetre, doncs, aquella nota de premsa?

-Nosaltres estem d’acord amb tot el que dimarts es va reivindicar a la concentració davant la subdelegació del Govern espanyol a Alacant. No en les formes, i no només pel veto, sinó perquè vam trobar a faltar més presència de llauradors i ramaders professionals i va sobrar, segons pense jo, la presència de tants polítics, perquè són ells els qui estan propiciant la retallada en el transvasament del Tajo-Segura. Són ells els qui han de defensar els nostres interessos a Madrid i de moment, fins ara, no ho estan aconseguint. Però repetisc: estem totalment a favor de les reivindicacions de la manifestació de dimarts, i en la nota de premsa que vam emetre explicàvem que pensàvem que no era el més oportú tirar avant amb el transvasament encobert del Xúquer a Almeria, tal com he dit abans. Jo no sé si Asaja va incloure aquesta qüestió en les seues reivindicacions durant la manifestació, crec que no, tot i que no crec que tinguen problema a dir-ho. Sí que sé que els regants presents a la concentració d’Alacant sí que ho van dir. Les comunitats de regants van aprofitar la seua presència a la concentració per esmentar aquest transvasament encobert i van dir que estaven totalment en desacord.

-Vostès estan a favor del transvasament Tajo-Segura. Els transvasaments solen generar molt de debat, però ara, per primera vegada, hi ha unanimitat política en aquesta qüestió.

-Això sembla, almenys de cara a la província d’Alacant. Però sembla que el pes de les forces polítiques a Alacant no es té tant en compte davant dels qui han de prendre les decisions. En canvi, el pes d’eixes mateixes forces polítiques en altres comunicats sí que sembla importar més. Nosaltres, per descomptat, rebutgem qualsevol acord que supose una reducció dels cabals d’aigua transvasada de la conca hidrogràfica del Tajo a la del Segura perquè afecta els interessos dels agricultors i de la ciutadania en general. Sense el subministrament adequat d’aigua per a l’ús agrícola es perdran molts llocs de treball, i no només del sector agrari.

-Què els sembla la postura del Govern valencià? Anteriorment no s’havien manifestat d’una manera tan clara amb aquesta qüestió.

-Jo crec que no els queda una altra opció que defensar el transvasament tal com ho estan fent ara. S’estaven quedant fora de joc, i si no defensen el sector de manera seriosa i contundent, fins i tot a través d’accions judicials contra el seu propi Govern espanyol, governat pel mateix PSOE, la província d’Alacant eixirà molt perjudicada.

-La presència de consellers valencians a la manifestació va ser rebuda amb crits hostils per part de molts assistents. Com ho interpreta?

-Sembla que els manifestants van reaccionar més contra uns que contra els altres. Van escridassar la consellera d’Agricultura, Mireia Mollà (Compromís), quan va fer ús de la paraula. Fa la sensació que la concentració va ser més partidista en aquest sentit, i que hi havia gent més propera a uns partits que a uns altres. És trist que es polititzen les concentracions favorables al sector agrari. Com deia, vam trobar a faltar més presència de professionals del sector que de polítics. La seua presència tan nombrosa, foren del color que foren, sobrava.

-Per què pensa que es generen més protestes contra els polítics dels partits d’esquerres? Molts dels agricultors també deien que amb el PP governant a la Generalitat Valenciana les seues reivindicacions no van ser satisfetes.

-Ara es posen en contra d’aquests partits, potser, perquè són els qui estan governant, i no recorden que durant els anys anteriors, quan estàvem governats per un altre partit, tampoc no vam aconseguir solucionar la problemàtica habilitant plans hidrològics a nivell estatal o europeu, entre altres mesures. Fins ara, fins que no es demostre el contrari, cap govern, de cap color, no ha pogut resoldre aquest tema. Des de La Unió demanem una visió d’Estat per part dels nostres governants, siguen del color que siguen, per socialitzar les solucions i no els problemes. La realitat actual ens indica que les alternatives al transvasament amb un preu assumible perquè els agricultors puguen mantindre les seues explotacions no existeixen. Per tant, aquest no és el moment d’assumir retallades d’aigua en un moment en què els costos de producció estan desorbitats. Seria la mort del sector.

-Des de les institucions europees, en canvi, són crítics amb els transvasaments perquè els consideren contraris a la sostenibilitat ambiental.

-No estem d’acord. Considerem que l’aigua, amb el Pla Hidrològic Nacional, es pot transvasar des de les zones en què hi ha excés d’aigua cap a les zones més deficitàries. Els transvasaments no són la solució a tot, però sense el Tajo-Segura, possiblement, desapareixeria el sector, perquè provocaria una falta de relleu generacional en comarques com el Baix Segura, precisament perquè no hi hauria una garantia de continuïtat.

-Entenen el posicionament del Govern espanyol respecte al transvasament Tajo-Segura?

-No. No l’entenem, no el comprenem. Estem convençuts que l’augment del cabal ecològic és una mesura més política que tècnica, i per això no és comprensible. No hi ha cap motiu per augmentar el cabal ecològic quan no s’ha fet en altres territoris de l’Estat, i per tant considerem que no s’han tingut en compte els criteris tècnics.

-I per què pensa, doncs, que han pres aquesta decisió?

-Considere que per al Govern espanyol hi ha comunitats que tenen més pes que d’altres, i que es prioritzen unes comunitats determinades davant la valenciana. Eixirem molt perjudicats si aquesta retallada del transvasament finalment es produeix.

Comparteix

Icona de pantalla completa