Diari La Veu del País Valencià
«M’acomiade dels escenaris, però continuaré lluitant on calga»

El sociòleg i cantautor Rafa Xambó ha anunciat que s’acomiadarà dels escenaris l’11 d’octubre amb un concert al Teatre Micalet de València i que abans enregistrarà el darrer disc, titulat precisament Últimes cançons, un treball que finançarà mitjançant una campanya de micromecenatge en la plataforma Verkami que va començar aquest divendres i en el qual les persones que vulguen donar-li suport poden participar-hi fins al 19 de juliol. Xambó havia previst traure a la llum un parell d’àlbums més i retirar-se l’any vinent, quan complirà 70 anys, perquè se sent en plenitud i molt bé físicament, però ha decidit deixar els escenaris, que no l’activisme, a conseqüència del nou panorama polític.

Heu anunciat que deixareu la vostra carrera artística una mica abans del que teníeu previst.

Ha sigut una determinació meditada, ja que feia temps que pensava que potser havia arribat el moment de retirar-se dels escenaris, però la decisió s’ha precipitat a causa del resultat de les eleccions del 28M. De fet, tenia previst fer enguany, per segona vegada i amb més temps i dedicació, una nova edició del disc T’estimo tant (Sonets de Shakespeare), publicat fa 10 anys. Volia tornar a masteritzar-lo i editar-lo només en format digital, però a l’estudi d’enregistrament em van dir que hi havia hagut una catàstrofe informàtica i que havien perdut les pistes. Aleshores, fent de la desgràcia una oportunitat, vaig decidir tornar-lo a gravar i afegir-hi un parell de sonets més cantats i un altre parell de sonets recitats. Tenia una ajuda de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat Valenciana, però després dels comicis vaig estar uns dies pensant-ho i, finalment, vaig decidir que no ho faria. Era un treball preciosista que ara ja no té sentit perquè no vull acceptar aquesta ajuda, ja que no em fie gens de la gent que entrarà al govern valencià, que em poden tindre empantanat durant anys amb problemes administratius. Així que vaig resoldre fer un àlbum nou, Últimes cançons. Un disc en què inclouré poemes musicats de dones poetes, ja que un dels treballs que pensava dur a terme estava dedicat a dones poetes i ja tinc quatre temes fets; dos sonets de Shakespeare que també he musicat; una cançó sobre un poema de Vicent Andrés Estellés, i dues o tres peces més.

Com penseu que afectarà la nova situació política al sector cultural?

Les coses es posaran difícils per al sector cultural en general i, en especial, per a la música en valencià, i jo hi seré, com sempre, a la trinxera i lluitant en el que calga, però no vull posar la meua estampa en primera línia. Ja he complit la meua carrera artística i no vull competir amb la gent jove i els companys als quals encara els queda molta trajectòria al davant. Continuaré ajudant des del Col·lectiu Ovidi Montllor, on tinc clares les meues responsabilitats i sé bé la faena que faig. I els companys també ho saben i ho valoren.

Rafa Xambó | Ulisses Ortiz | DLV

Finalment, no podreu enregistrar tot el que us hauria agradat.

Amb Últimes cançons i el disc que eixirà de l’enregistrament del concert del Teatre Micalet l’11 d’octubre, que serà complet, ja que hi presentaré els temes del nou treball i faré un recopilatori dels àlbums anteriors, no em quedarà pràcticament res sense publicar. Algunes idees que no he desenvolupat, però res més. Probablement, aquest serà l’últim concert que faré a la ciutat de València. No vull acomiadar-me quan no estiga en plenes facultats físiques i mentals, sinó ara que estic pletòric. I a partir de llavors, tinc moltes altres coses a fer. M’abelleix dedicar més temps a escriure de manera més continuada i acabar les coses que tinc embastades i altres que tinc al cap. Acabar-les i fer-ho bé.

Per a finançar Últimes cançons heu llançat una campanya de micromecenatge.

Sí, ja vaig fer un Verkami per a finançar La dansa d’un temps nou, el disc anterior a Cantata de València, i va funcionar molt bé. La veritat és que preferisc fer-ho així i que em subvencione el meu públic que no l’administració. Ara hem engegat aquesta campanya, que estarà activa per a qui vulga participar-hi fins al 19 de juliol.

Què teniu previst per al concert de comiat al Teatre Micalet? Podeu avançar alguna cosa?

Tinc la intenció de convidar tots els col·legues i les col·legues que han col·laborat amb mi en algun moment, però encara és prompte per a avançar noms. Ara el més important és que el Verkami funcione bé, enregistrar el disc i difondre’l. Quan arribe setembre, ja començaré a planificar i definir tots els aspectes i detalls de l’espectacle. Sorpreses, n’hi haurà, i ja hi ha artistes que m’han confirmat la participació.

I després?

La idea és que durant el 2024 puga fer actuacions en aquells pobles i ciutats en què hi haja alguna institució o col·lectiu que em cride. A més, cal recordar que el 2024 serà l’Any Estellés encara que no el declare ningú oficialment. Per tant, haurà de ser la societat civil la que prenga la iniciativa una vegada més. I jo participaré en tots els homenatges al poeta, en tots els Sopars Estellés i en totes les activitats que puga.

Comparteix

Icona de pantalla completa