Diari La Veu del País Valencià
«Ací podem patir el canvi climàtic, però a altres zones del planeta ho pateixen de forma més greu i més intensa» [Vídeo]

En els darrers anys, el canvi climàtic ha deixat de ser un futur més o menys proper a un present cada volta més ombrívol. Hi ha parts del món, però, que ja fa molt de temps on les conseqüències de l’escalfament global es deixen sentir en forma de sequeres extremes, inundacions i pujades del nivell del mar que estan obligant a milions de persones a desplaçar-se.

Es tracta dels refugiats climàtics, que, segons l’ONU podrien superar els 40 milions de persones. Una xifra que en els pròxims anys no pararà de créixer. I això sense comptar els refugiats generats per conflictes provocats més o menys directament per les conseqüències del caos climàtic. Alguns analistes asseguren que guerra de Síria podria ser un cas d’aquests.

A tot el món, però, una infinitat d’activistes per la justícia climàtica i social lluiten per pressionar als governs a reduir de forma dràstica les emissions de gasos d’efecte hivernacle, tal com reclama la comunitat científica des de fa anys. Per a fer-ho, camperols i pobles indígenes intenten evitar la instal·lació de grans projectes extractivistes, tals com mines, preses o monocultius, per tal de defensar els seus models de vida, mentre que als països del nord, creix el moviment de desobediència civil per exigir mesures urgents que avancen cap a un nou model socioeconòmic capaç de prescindir dels combustibles fòssils, tot reduint les desigualtats.

Comparteix

Icona de pantalla completa