Diari La Veu del País Valencià
«La transició energètica és necessària, però no a costa del món rural»

-En algun moment van pensar que aquest desenllaç, el de l’aprovació de la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA), podia ser possible?

-En cap moment no ho vam contemplar. Va ser una sorpresa enorme, molt negativa, que vam qualificar com a escàndol perquè no l’esperàvem per diverses raons. Primer, perquè és tal barbaritat que no entra en el cap de ningú. I després, des del punt de vista tècnic, hem de tindre present que tots els informes que es van emetre des de tots els departaments amb competències eren desfavorables a la DIA. Calia pensar que el Ministeri tinguera en compte l’opinió del territori. Fins on jo sé, hi ha unanimitat al territori en contra d’aquest projecte, i tot i que els informes no són vinculants, calia pensar que el Ministeri ho tindria present. Per tant, va ser una sorpresa.

-Per què els informes eren negatius?

-Resumidament, per les greus afectacions que el projecte tindrà des del punt de vista mediambiental, territorial, agrícola, per les afectacions que tindran també els aqüífers, les línies d’evacuació, la flora i a la fauna… Es van fer molts informes, tot i que no ens han donat accés al contingut de tots, però n’hi ha de negatius expedits per direccions generals de Territori, d’Habitatge, de Medi Ambient, de Patrimoni o de Prevenció d’Incendis. Tots els informes coincideixen que el projecte Magda afectarà negativament el territori des de qualsevol d’aquests punts de vista. Cada departament n’ha donat un motiu en funció de les seues competències.

-Per què, malgrat tots aquests informes, pensen que han aprovat la DIA?

-En voldríem saber el motiu. Sospitem, tot i que això és una sospita, que es dona una via favorable amb unes mesures compensatòries no molt importants perquè és evident que hi ha una voluntat d’accelerar la implantació de l’energia renovable. Hi ha pressa. I creiem que la DIA s’ha fet amb una celeritat que no ha permès veure, estudiar ni valorar totes les repercussions negatives que s’han evidenciat als informes. Repercussions visibles en les milers d’al·legacions presentades pels afectats, tot i que l’empresa implicada no n’ha contestat a cap, i que responen a informes fets des del punt de vista tècnic, és a dir, de manera totalment objectiva. Per què el Ministeri no els ha tingut en compte? No ho sabem, però sospitem que es deu a la velocitat amb què volen fer eixa transició energètica i complir uns compromisos que els exigeixen fer amb rapidesa coses que no es poden fer a aquest ritme.

-Celebraran una manifestació aquest diumenge 26 a les Coves de Vinromà (Plana Alta)…

-Sí. I hi hauran representades moltes més comarques valencianes, perquè aquesta només serà una de les accions programades al llarg de tota la comunitat, des del Vinalopó fins els Ports. Hi intervindrà també el grup de No a la MAT, la línia de Molt Alta Tensió, que tant de mal fa a l’interior de Castelló; i també molts altres col·lectius. Perquè aquest fet té repercussió a tota la Comunitat Valenciana. De fet, estan programades accions arreu del territori, perquè el 4 de març es farà una manifestació a Monòver (Vinalopó Mitjà), el 25 a Cinctorres (Ports) i se’n programaran més, tot i que encara no hi ha dates.

-Aquest fet ha generat una oposició molt transversal arreu del País Valencià.

-L’oposició i el rebuig social s’ha estès des del moment en què es va presentar el projecte. El 22 de desembre del 2021 es va publicar al BOE la informació pública per a la DIA que s’ha aprovat poc més d’un any després, a inicis de 2023. Però a final de 2021 ja es va crear una repulsa social, i era evident que aquest rebuig creixeria. Els afectats van veure que la informació estava molt limitada i que quedaven afectades quasi 270 parcel·les d’uns 80 propietaris, dels quals només sis havien signat conformitat d’ocupació de les finques. La gent, clar, es va qüestionar què estava passant. Per tant, la indignació no ve d’ara, tot i que no es pensava que s’anava a fer una DIA favorable. La població sempre ha estat en contra del projecte, tot i que això no s’haja fet tan evident fins ara. Portem més d’un any en la lluita, i ara que l’amenaça s’ha fet real, això ha fet que la gent se signifique més en contra d’aquesta barbaritat. La població està absolutament en contra d’això, no hi ha ni tan sols divisió social, només mitja dotzena de propietaris han signat la conformitat.

-Pensa que la situació és reversible?

-Tenim confiança que el Ministeri, a l’hora de donar l’autorització administrativa prèvia, que és el tràmit següent en la tramitació de l’expedient, la denegue. Perquè des que es va declarar la DIA es continuen fent informes des de direccions generals de diverses conselleries contràries a aquest projecte. Ho sabem perquè ens ho han dit diversos directors generals. Si fins ara no ha sigut suficient per al Ministeri, esperem que més tard ho siga. I si en el següent pas no es denega el projecte, evidentment que presentarem recurs a través de la via que siga. No és una amenaça, és una realitat: ho han dit representants polítics a nivell provincial, que els serveis tècnics de la Diputació estan a disposició de lluitar contra aquest macroprojecte. També ho han dit membres del govern del Botànic. Confiem, per tant, que el Ministeri no done l’autorització administrativa. I si la donen, nosaltres no callarem. Hi ha una Coordinadora per a la Ubicació Racional de les Energies Renovables que agrupa més de cinquanta col·lectius que no estem conformes amb aquesta transició energètica, que és necessària, però no a costa del món rural. No ens quedarem a casa, eixirem al carrer perquè ens escolten. No podem castigar el món rural i qüestionar la sobirania alimentària del futur amb la instal·lació massiva de plaques solars. Lluitarem fins al final.

Comparteix

Icona de pantalla completa