L’impuls del feminisme

Editorial

Un 8 de març més, i malgrat l’espectacle empobridor i prescindible de la política, els carrers del país s’han tornat a tenyir de color morat. Aquesta és una mostra més que la lluita feminista no és passatgera ni efímera, sinó que ha vingut per a quedar-se. I un símptoma més que, a banda de les maniobres, les discussions tergiversades i els càlculs electoralistes –l’abstenció de Compromís davant la reforma de la llei del només sí és sí, tristament, no s’explica si no és per això– hi ha tot un moviment social conjurat per no fer marxa enrere.

El feminisme és conscient que darrere totes aquestes impostures preelectorals hi ha un perill real, que és el retorn d’una dreta reforçada, radicalitzada i desacomplexada que està disposada a retrocedir tant com calga. I davant unes esquerres que en segons quins moments no han estat a l’alçada de les circumstàncies, hi ha tot un moviment social disposat a resistir i a avançar. És per això que, en un moment com l’actual, en un context electoral tan marcat, i amb unes previsions que conviden a pronosticar una involució a partir del 28 de maig, també cal destacar i posar en valor la lluita feminista i el resultat que està donant i que continuarà donant.

Fa només uns anys era inconcebible que tota la societat, de manera creïble o de manera simulada, s’apuntara a les mobilitzacions del 8M i a omplir els carrers. El feminisme ha obligat els partits, les entitats i a tothom a posicionar-se, i ha fet d’aquesta causa una lluita transversal i ineludible. S’ha imposat amb la força de la raó i del treball de base, realitzat des de baix i en bona part al marge dels polítics.

Aquest treball tan admirable ha tingut uns resultats evidents que serviran, també, per a contindre les temptacions reaccionàries de possibles futurs governs. Cal aprofitar, per tant, aquestes mobilitzacions per al futur per a continuar defensant els drets de les dones, que són els drets de tothom; per a continuar empoderant el moviment, per a avançar en la igualtat real i per a recordar que només amb la lluita social, cívica i decidida s’aconsegueix avançar. I per a deixar clar que tot això va molt més enllà d’un electoralisme oportunista, decebedor i de curta volada, i dels partits que són incapaços de canalitzar aquesta força.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.